ZAPREMINSKE PUMPE U HIDRAULIČNOM SISTEMU

ZAPREMINSKE PUMPE U HIDRAULIČNOM SISTEMU

Zupčasta pumpa – delovanje sile pritiska i područja habanja
Konstrukcija zupčaste pumpe sa spoljašnjim ozubljenjem je jednostavne konstrukcije, sastoji se od kućišta, pogonskog i pogonjenog zupčanika, vratila, ležajeva i bočnih ležajnih ploča. U toku rotacije zupčanika, ulje puni slobodne prostore u usisnoj komori, a zatim se u međuzubljima transportuje prema potisnoj komori.

U zučastoj pumpi, pritisak se postepeno povećava, od ulazne do potisne komore. Sila pritiska (Fp) je jednaka umnošku rezultantnog pritiska i projekcije površine zupčanika na koju deluje. Ona se prenosi sa zupčanika na vratilo, a sa njega na klizne ležajeve. Pravac delovanja sile pritiska (slika 1) je od potisne prema usisnoj komori. Sila pritiska se manjim delom neutrališe silom (Fph) pritiska ulja koje se iz potisne komore dovodi u zonu kliznog ležaja. U njemu je dominantan mehanizama hidrostatičkog podmazivanja.

Kako veličina sile pritiska (Fp) zavisi od veličine radnog pritiska i površine projekcije zupčanika (D x b), jasno je da ta dva parametra ograničavaju i veličinu pumpe (specifične zapremine) i veličinu maksimalnog radnog pritiska. Zbog toga, pumpe manje specifične zapremine su većeg deklarisanog radnog pritiska (na primer: q = 35 cm3; p = 230 bar), a pumpe veće specifične zapremine su manjeg deklarisanog pritiska (na primer: q = 87 cm3; p = 140 bar).

Područja habanja površina (slika 2):

  • 1. površine kućišta u području usisne zone, koje napreduje prema potisnoj zoni;
  • 2. površine kliznog ležaja sa suprotne strane od delovanju sile pritiska;
  • 3. površine bočnih ploča koje su u kontaktu sa površinama zupčanika;
  • 4. kontaktne površine zuba zupčanika, kod pumpi sa neparalenim osama zupčanika ili pumpi sa pohabanim ležajevim).

A. Habanje bočnih površina ležajnih ploča kompenzuje se delovanjem pritiska ulja koje se dovodi u poseban prostor ograničen zaptivačem;

B. Sila pritiska (Fp) se delom neutrališe silom pritiskom ulja (Fph) koje se dovodi iz zone visokog pritiska u zonu ležaja suprotno od delovanja sile pritiska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *